Paterson House

project details +

Located at the western end of St Heliers Bay, this property enjoys spectacular views of the beach and the wider harbour to the north and east. An existing house – which the owners had lived in for ten years – was demolished to make way for the new building. The site is unusually urban in nature for this location with large properties in close proximity to the north and south boundaries.

The brief was for a modern family home with ample space for four that made the most of the view of the bay. The restricted nature of the site meant that the accommodation had to be arranged over 3 floors resulting in the middle level becoming the social gathering space with the adults’ and children’s sleeping quarters arranged respectively above and below.

Because of the narrowness of the site and its steep contour, planning constraints were onerous, and severely limited the available envelope for building. This is reflected in the diagonal organizing wall on the main level (a direct response to height-in-relation to boundary controls to the south) and the use of lower height “boxes” punched through this wall to gather the most easterly outlook. The diagonal wall culminates in a cantilevered oculus-like window that both concentrates the occupants’ outlook on the view and provides an opportunity for those walking along the promenade below to occupy the building. Outlook elsewhere is modulated to reflect the proximity of neighbours and other available views.

 

Photographer – Emma Jane Hetherington

The “L”-shaped arrangement of the main accommodation to the south and west provides a compact sheltered courtyard for a swimming pool and other outdoor living areas.

Materials have been selected on the basis of appearance and durability and the need to go some way to integrate the new building into a busy external visual context.